Menu

zondag 14 december 2014

Kutná Hora: van menselijke resten tot mooie kerken
Afgelopen zomer ging ik op vakantie naar Tsjechië, samen met goede vrienden. Elke dag bezochten wij een andere plek vanuit ons huisje, zo ook de stad Kutná Hora, ongeveer een uur bij Praag vandaan. Kutná Hora was misschien gelijk ook de gekste en leukste plek (op Praag na) die wij bezochten. Het ene moment stond je tussen de menselijke resten en het andere moment in een prachtig mooie kerk...


Kutná Hora is vanaf Praag goed te bereiken, zowel met de auto als met het openbaar vervoer. Wij gingen met de auto.
Als je op google Kutná Hora intypt zal je bijna alleen maar botten en skeletten zien. Dat komt omdat er hier een ossuarium is, de voornaamste reden dat wij hierheen gingen. Maar er is meer in deze stad! Hieronder volgen de must see's / must do's in Kutná Hora:

1. Kathedraal van st. Barbara. 

Deze kun je bijna niet missen en staat in het historische centrum van Kutná Hora. Het is een enorme kathedraal, prachtig om te zien vanaf zowel de binnen als de buitenkant. Om naar binnen te gaan betaal je met studentenkorting 40 kronen, dit is ongeveer 1,50. Wij dachten dat dit was om de skeletten te zien, maar geloof me, die vind je niet in deze kathedraal. Binnen is het mooi, maar het lijkt heel veel op andere kerken, en als je naar Praag bent geweest valt deze in het niets en is het niet echt nodig om de binnenkant te bekijken. Maar de buitenkant grondig inspecteren is zeker een must voor je bezoek aan Kutná Hora. Hieronder heb ik wat foto's, zodat je kunt zien hoe mooi het is. 

De kathedraal vanaf een afstand, zie er veel belovend uit! 

We komen steeds dichterbij, de muur links staat vol met mooie beelden. 

Het uitzicht 

De achterkant van de kathedraal 

En we zijn binnen! 2. De kerk van Kutná Hora

Nergens kan ik vinden hoe deze kerk heet (misschien heb ik ook niet super lang gezocht, maar toch). Deze kerk kom je tegen zodra je wat rond wandelt in het historische centrum van Kutná Hora. Vanaf de buitenkant is het weinig bijzonders, maar je kan er gratis in en dat is zeker mooi! Ook heb je bij de kerk een uitzichtpunt, waar je de st. Barbara kathedraal goed kunt zien! 

De binnenkant 


Het uitzicht vanaf het uitzichtpunt 

De kerk van veraf

3. Slenteren door het centrum 

Dit raad ik iedereen aan, want er is genoeg leuks te ontdekken. Bij ons regende het de hele dag (de enige dag regen van de hele vakantie), dus wij hebben dit echt maar heel kort gedaan en zijn helaas niet verder gekomen dan de kerk, de kathedraal en een supermarkt. Onderweg naar de kerk zagen we wel nog het een en ander, wat er erg leuk uitzag, helaas heb ik daar geen foto's van. Ook omdat het regende.

4. Sedlec kerk, het ossuarium

Natuurlijk kan dit ook niet ontbreken tijdens je bezoek aan Kutná Hora. Een kerk waar de binnenkant volledig bedekt is met skeletten. Een beetje luguber is het wel, maar ook heel indrukwekkend en mooi om een keer te zien. Een probleempje; dit ligt best ver buiten het historische centrum. Lopend gaat je niet lukken zonder echt lang bezig te zijn. Het ov snapte wij niet zo goed dus wij hebben de auto gepakt. Toen waren het ineens nog maar tien minuten. En het was het waard! 


Een deel van de kroonluchter, door het licht was het heel moeilijk dit goed op de foto te zetten 


En aan de buitenkant is het gewoon een onschuldig en vrij lelijk gebouw, midden op een begraafplaats, dat dan wel. 

Kutná Hora is dus zeker de moeite waard om voor een dag te bezoeken! Het kan prima vanuit Praag dus als je daar bent en tijd over hebt is dit zeker leuk om te doen! Alleen probeer wel een dag uit te kiezen waarop het niet regent, dat maakt het waarschijnlijk nog leuker. 

Ben jij wel eens in een ossuarium geweest? 
4 opmerkingen:

 1. Hier ben ik ook een paar jaar geleden geweest. Was echt interessant die Sedlec kerk. ;D

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie foto's! Ziet er mooi uit, ben wel benieuwd naar de plaatsen!
  Misschien een klein tipje om je foto's wat groter te plaatsen op je blog (;

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt! Ook bedankt voor je tip! Een maat groter dan die van de grootste foto bovenaan wordt alleen zo lelijk op mijn blog, dan komt ie namelijk rechts over het randje heen zeg maar en ik ben een technische sul, dus ik heb geen idee hoe ik zelf het formaat aan kan passen. Want ze zijn inderdaad vrij klein! wat best jammer is

   Verwijderen

Reacties