Menu

maandag 30 juni 2014

Zes roadtrips door Europa om bij weg te dromen



















Een roadtrip lijkt mij een geweldige manier van reizen; op pad met leuke mensen, niets staat vast, een reis vol avontuur en vrijheid. Klinkt perfect toch?
Toch is het bij een roadtrip wel handig om ongeveer te weten waar je naartoe wilt, daarom deel ik hier zes landen, die geweldig zijn voor een roadtrip door Europa, om gewoon even lekker bij weg te dromen (en misschien ook om te doen?).



Oké, wat ik hier nu deel zijn dus niet de complete routes, want die vind je nergens en moet je ook eigenlijk niet maken. Maar wat je wel vindt zijn de landen die geschikt zijn voor een roadtrip, maar waar je eerste instantie waarschijnlijk niet zelf aan denkt. 

1. Letland 

Had je ooit al eens aan een roadtrip richting Letland en door Letland gedacht? Ik in ieder geval niet. Letland biedt voor iedereen iets moois, van mooie steden, tot schattige kustplaatsjes en een mooie natuur. De hoofdstad is een mooi en historisch stadje en draagt de naam Riga. De mensen schijnen ontzettend aardig te zijn en je kijkt de hele dag je ogen uit. 

Reis via Duitsland, naar Tsjechië (Praag!), ga naar Krakau en Gdansk, reis vervolgens naar Vilnius in Litouwen en rijd daarna Letland binnen. Natuurlijk kun je ook vliegen naar Riga en vanaf daar je avontuur in Letland beginnen. Rijd door het binnenland heen voor de mooiste natuur en stop in kleine dorpen of steden en laat je lekker verrassen. Je roadtrip door Letland sluit je af in Liepaja, een leuk plaatsje aan de kust. Twijfel je nog over Letland? Bekijk dan hieronder de foto's van de prachtige hoofdstad:



2. Noorwegen 

Bij een droom roadtrip denk ik eerlijk gezegd wel gelijk aan Noorwegen, maar ik denk dat dat voor lang niet iedereen geldt. Noorwegen is het land waar ik het liefste naar toe ga, maar helaas is het ontzettend duur. Wildkamperen mag, dus neem vooral je tentje mee! Je kan met de trein door dit land, maar dan mis je echt heel veel moois. Daarom is het dus perfect voor een roadtrip. 
De hoofdstad is Oslo en het land is heel dunbevolkt. Het meeste Noordelijke punt is de Noordkaap, dit is ook gelijk het Noordelijkste punt van Europa. Ook is dit het land van het Noorderlicht. Noorwegen bezoek je niet voor steden, maar voor de natuur. 

Reis vanaf Kristiansand naar Stavanger en bewonder de Preikestolen, reis naar Bergen, ontdek de fjorden en de stad zelf en ga vervolgens door naar de Noorse hoofdstad. Vergeet onderweg het treinritje Myrdal - Flam niet, de mooiste treinrit van Europa. Ga door naar Lillehammer, Alesund en Trondheim. Vanuit Trondheim ga je naar Bodo om de Lofoten te ontdekken, uiteindelijk reis je door naar de Noordkaap en ga je terug via Narvik en misschien wel door Zweden. 




De Lofoten 

Fjorden...

3. Slowakije

Slowakije ligt tussen Polen, Tsjechië, Oostenrijk, Hongarije en Oekraïne in. De hoofdstad van dit mooie land is Bratislava. Slowakije is niet zo toeristisch, maar heeft juist hele mooie plekken. Hier kom je vooral voor de natuur. 

Reis via Duitsland door Tsjechië (Praag, Chesky Krumlov, Brno) en / of Oostenrijk (wenen), naar Bratislava. Breng een bezoek aan deze stad, die na een bezoek aan de populaire hoofdsteden wel wat in het niet valt, maar toch leuk schijnt te zijn voor even. Vergeet niet door te rijden naar Kosice en het prachtige Tatra gebergte op de grens met Polen. Het Slowaaks paradijs is een echte must om te bezoeken. Na Slowakije kun je je route vervolgen richting Krakau in Polen. 


Tatra gebergte 

Bratislava, de hoofdstad van Slowakije 

4. Schotland

Schotland staat al heel lang op mijn lijstje en dan in het speciaal de Schotse Hooglanden, het is prachtig. Er zijn genoeg bergen en je kunt je ogen uitkijken. Het enige wat mensen vaak tegenhoud is het weer, wat wel een beetje regenachtig is. Maar het landschap en de steden maken dat toch helemaal weer goed? 

Vlieg naar Edingburgh en huur daar een auto, om je roadtrip te beginnen. Je kan ook kiezen om met de boot naar Engeland te gaan, of via de tunnel en vanuit daar naar Schotland te rijden. Breng zeker een bezoek aan de Isle of Skye, Fort William, meer van Lochness, Edinburgh en Glasgow. Vergeet niet heel lang te genieten van de prachtige Schotse hooglanden en om als Harry Potter fan het beroemde treintje te nemen vanuit Fort William. 
Zelf zou ik een roadtrip door Schotland combineren met Ierland, stukje Engeland en Wales en gewoon langer weggaan. Heb je minder tijd? In alleen Schotland kun je je met gemak vier weken vermaken. 


Schotse hooglanden 

Edinburgh 

5. Montenegro 

Ook dit land heb ik al eens eerder genoemd op mijn blog en is heel erg geschikt voor een roadtrip. Het land ligt in het Oosten van Europa en grenst aan Kroatië, Bosnië, Albanië, Servië, Kosovo en de Adriatische zee. De hoofdstad is Podgorica en schijnt de saaiste hoofdstad in Europa te zijn. 

Reis via Slovenië (Bled, Ljubljana), naar Kroatië (plitvice, Split, Dubrovnik), naar Montenegro, dit kan eventueel nog via Bosnië (Mostar, Sarajevo). In Montenegro kom je voor de natuur, dus rijd je gewoon rond en laat je verrassen. Natuurlijk reis je ook naar Podgorica, om gewoon te kijken of de stad echt zo saai is. Na Montenegro kun je je roadtrip gemakkelijk voortzetten, door door te reizen naar Albanië. 
Je kunt natuurlijk ook je roadtrip door alleen Montenegro laten gaan, dan kom je met het vliegtuig en huur je een auto, om vervolgens een rondje door de prachtige natuur te maken. 


Podgorica

6. Kroatië

Kroatië wordt langzaam steeds toeristischer, niet gek, want het heeft van alles te bieden, van mooie steden en dropjes met prachtige stranden tot een super mooie natuur. De hoofdstad van Kroatië is Zagreb en het land grenst aan Slovenië en Bosnië (een een mini uitsteeksel zit aan Montenegro vast) Een roadtrip door Kroatië is gevarieerd en een geweldige ervaring. 

Rijd vanuit Nederland naar Oostenrijk voor een tussenstop, vervolgens reis je door naar Kroatië, voor plek nummer 1; Porec, voor de stad zelf, maar ook voor een paar heerlijke dagen strand. Vervolg je trip langs de kust naar beneden, richting Rovinj en Pula. Vervolgens ga je langs de kust omhoog, richting Rijeka. Bezoek nationaal park krk en rijd daarna dor naar Zadar. Na Zadar breng je bezoek aan de prachtige stad Split, waar je de stad verkent en natuurlijk het strand. Reis door naar Dubrovnik. Vanaf hier kun je dezelfde weg omhoog, of leuker nog, je gaat naar Mostar in Bosnië. Vanaf daar kun je naar Sarajevo en Bihac. Vanuit Bihac is nationaal park Plitvice makkelijk te bereiken, wat je dus echt zeker moet bezoeken (en wat ik deze zomer doe!). Daarna breng je de laatste dagen door in de hoofdstad Zagreb, om je weg naar huis te vervolgen. Voor deze roadtrip heb je vrij veel tijd nodig, maar zo zie je wel alle hoogte punten van Kroatië; zowel steden, dorpjes, de kust en de prachtige natuur in het binnenland. 

Plitvice meren 

Split 

Strand in Istrië, in Kroatië vind je veel kiezelstrand. 



Wat lijkt jou een mooie plek voor een roadtrip? 





7 opmerkingen:

  1. Noorwegen ben ik ooit geweest en is echt prachtig. Ik zou zo terug willen <3
    In europa zou ik nog graag een keer naar Praag gaan, heb gehoord dat die stad erg mooi is en ik zou ook graag Wenen nog een keer in real life willen zien :) Of terug naar noorwegen <3

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben echt jaloers dat je daar geweest bent, echt een droom van mij. Praag bezoek ik deze zomer, lijkt me heel leuk en mooi

      Verwijderen
  2. Ik ben naar Kroatië en Noorwegen geweest. Vooral Noorwegen is prachtig! Ik heb daar in de zomer op een boot gevaren door de fjorden heen, geweldig!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ah zo leuk! Het zijn inderdaad echt roadtrips om bij weg te dromen. Zelf maak ik ook regelmatig mini roadtrips door Europa, en het is echt een heerlijk leuke en relaxte manier van reizen :).
    Haha, ik had ook echt nooit aan Letland gedacht, maar het klinkt wel heel leuk! En de rest ook :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Super leuk :) met een roadtrip ontdek je toch vrij veel plekken van Europa :) heerlijk relaxed

      Verwijderen
  4. Wow die plaatjes van Noorwegen!! Zo mooi!!!

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties