Menu

maandag 23 maart 2015

Budget citytrip: Berlijn















Van 23 tot en met 27 februari bezocht ik de stad Berlijn. Een stad waar iedereen wel van gehoord heeft en eigenlijk ook ieder ooit naar toe zou moeten. Is het duur? Nee, helemaal niet zelfs! 
Berlijn is heel goedkoop te bezoeken. Wij boekte pas twee weken van te voren en alsnog hebben wij niet heel veel betaald. Maar hoe kan je er voor zorgen dat je citytrip naar Berlijn betaalbaar is? 


1. Je vervoer

Je kan op verschillende manieren naar Berlijn komen.

De trein 
Een veelgekozen manier is de trein. Je kan met de trein vanaf Amsterdam binnen zes uur in het hartje van Berlijn staan. Als je vroeg boekt kost je enkele reis ongeveer €39,-. Dus kun je retour voor nog geen €80,-. 

De bus 
Een andere optie is de bus, dit kan vaak goedkoop. Als je vroeg boekt soms al voor €9,- enkele reis. Maar hier moet je de lange reistijd wel echt voor lief nemen. Snel is het namelijk niet. De busrit duurt vanaf Amsterdam ongeveer tien uur. 

Het vliegtuig 
Vliegen is een hele snelle optie, je kan in een uur en een kwartier op het vliegveld van Berlijn staan. Vergeet niet dat je ook nog naar het vliegveld toe moet en je er ongeveer twee uur van te voren moet zijn. Je reis duurt dus wel iets langer dan een uur en een kwartier. Vliegen kan heel goedkoop, veel budget airlines vliegen naar Berlijn, vanaf zowel Eindhoven als Amsterdam. Dit kan soms ook al vanaf €30,- enkele reis. 

Eigen auto 
Berlijn is ook nog prima te bereiken met eigen auto. Je reis duurt dan tussen de zeven en tien uur. Je moet wel rekening houden met de milieusticker die je in grote steden moet hebben en de benzinekosten die best hoog op kunnen lopen. En parkeren kan ook niet overal gratis. 

Voor ons was vliegen het goedkoopste. We konden voor 80,- retour vliegen van Eindhoven naar Berlijn Tegel met Transavia. Een prima deal dus! Let wel op, wij hadden alleen handbagage bij ons, maar daar heb je ook echt zat aan. 

2. Verblijfplaats 

Een verblijfplaats kan heel goedkoop. Wij hoefde niet perse in het centrum te verblijven, als het hotel maar goed bereikbaar was vonden wij het prima. Op het moment dat je dit besluit dalen je kosten gelijk enorm. Verder wilde wij sowieso een eigen badkamer en een kamer die we niet hoefde te delen met andere. Een hostel viel daarom al af, maar is wel een hele goedkope optie. We hebben gezocht op airbnb, booking.com en hostelworld.nl naar goedkope accommodaties en kamen uiteindelijk terecht op de site hotelspecials.nl. Hier vonden wij een super goede deal. Voor 66,- konden wij verblijven in het Tryp by Wyndham Berlin East city hotel. We kregen één nacht gratis en het ontbijt kostte ons maar 6,- in totaal. 

Het bleek overigens een geweldig hotel te zijn, met prima ligging (wel stukje lopen naar u-bahn) en een super goed ontbijt. Je kon er uren blijven eten. 

3. Vervoer te plaatse

Vervoer ter plaatse is ook helemaal niet duur. Je hebt in Berlijn drie zones; zone a, b en c. A is het centrum, b is iets er buiten (ons hotel) en c is een stuk buiten het centrum (concentratiekamp Sachsenhausen en Potsdam). 
Omdat wij rond drie uur op het vliegveld waren kochten wij een enkeltje. Dit enkeltje was twee uur lang geldig in zone a en b. Hiermee konden wij dus naar ons hotel. Het kostte €2,70. 

Op dag 2 en 3 kochtten wij een dagkaartje voor zone a en b. Zo konden we van het hotel naar het centrum reizen en binnen het centrum ook onbeperkt reizen met het ov. Met bus 100 en 200 kom je langs alle bezienswaardigheden, dus dat is super handig. Dit kaartje kost €6,90

Op dag 4 kochtten wij een kaartje voor zone a,b en c, omdat wij naar concentratiekamp Sachsenhausen gingen en daarna weer naar het hotel en centrum wilde. Dit kostte €7,40. 

Op dag 5 kochtten wij weer een enkeltj voor €2,70. 
In totaal waren wij €26,60 kwijt voor het openbaar vervoer. We hebben gebruik gemaakt de s-bahn, u-bahn, tram, trein en bus. 

4. Bezienswaardigheden 

Bezienswaardigheden zijn vanaf de buitenkant gratis te zien, maar voor sommige moet je toch echt betalen om naar binnen te gaan. Wij zijn bij de volgende dingen naar binnen geweest: 
Berliner dom:             €5,-
Siegessäule:               €2,50
Reichstag koepel:      €0,-
Sachsenhausen:         €0,-    (audiotour was €3,-) 
Hier hebben wij in totaal dus €10,50 uitgegeven. Wel kregen we bij de bovenste twee studentenkorting. 

5. Eten en drinken 

Wij zaten dichtbij een supermarkt, hier hadden wij op dag een broodjes, koekjes en drinken ingeslagen voor de rest van de week. Ontbijt kregen we bij het hotel en verder hadden we alleen nog ons avondeten. Ook avond eten was niet duur. Eén keer aten we bij de Mac, twee keer bij de Italiaan (pizzeria Romantica op Alexanderplatz) en een keer haalde we donner bij een restaurantje vlakbij ons hotel. Totale schade was hooguit €40,- 

De totale kosten 

Onze totale kosten voor een stedentrip naar Berlijn, van maandag tot en met vrijdag lagen dus rond de €223,10. Helemaal niet duur voor een vijf daagse trip, waarin we ales gedaan hebben wat we wilde. Dus wanneer vertrek jij naar Berlijn? 

5 opmerkingen:

  1. Handige tips! Ik ga in mei ook een week naar Berlijn met school, helaas wel gewoon de 10 uur durende busreis.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heel veel plezier alvast! De stad is echt super :) Alleen die busreis dan wat minder, maar wel gezellig met andere!

      Verwijderen
  2. Lekker goedkoop heb je het gedaan! Ben er ook eens vier dagen geweest, met vliegtuig en goedkoop appartementje. Denk dat ik ongeveer aan hetzelfde budget zat (shoppingtrip naar Primark niet meegerekend). Vond het wel een fijne stad, maar omdat het in de winter was, toch niet optimaal van kunnen genieten (ik ben nogal een koukleum, haha)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dit is écht niet duur. Zeker niet voor 5 dagen. Ik ben nog steeds niet tot Berlijn geraakt, ik probeer het al jaren maar het komt er gewoon niet van. Eigenlijk echt erg hah.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. We gaan er deze zomer ook naartoe, ik kijk er alvast naar uit en begin mijn reisgidsje aan te leggen met tips en info :-) Berlijn is echt super !

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties