Menu

zondag 27 juli 2014

Ljubljana, je hebt me verrast.Op een regenachtige dag gingen we op pad. Eigenlijk om de grotten van Postojna te bezoeken, voorbij Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië. Maar ter hoogte van deze stad was het ineens prachtig weer, dus gooiden wij onze plannen om; we bezochten Ljubljana. 


Ljubljana is de hoofdstad van Slovenië en heeft 310.000 inwoners. Dwars door deze hoofdstad stroomt de rivier de Ljubljanica. Hoe je Ljubljana uitspreekt weet ik nog steeds niet, maar waar de naam vandaan komt snap ik wel. Het betekend namelijk; geliefde.

Voor ik deze stad bezocht had ik echt weinig verwachtingen, ik las overal dat het wel leuk was, maar dat je het binnen een dag ook wel eens gezien hebt. Wij zaten er redelijk dichtbij, dus waarom zouden we het dan niet bezoeken? Ljubljana, je overtrof al mijn verwachtingen. Maar waarom? 

De sfeer

Als je in Ljubljana komt is het eerste wat je merkt hoe relaxed de sfeer is. Niemand heeft haast en iedereen gaat rustig zijn gang. Er zijn niet belachelijk veel toeristen en het is heerlijk om op een leuk pleintje een ijsje te eten en gewoon te genieten. Als je in Ljubljana bent moet (ja, ik dwing je) je gewoon lopen, genieten en vooral de sfeer proeven. 
De sfeer die er hing voel je niet vaak, al helemaal niet in een hoofdstad. De markt die er was maakte de sfeer nog beter. Er werd allemaal (lokaal) eten klaar gemaakt, waren kraampjes met drinken en het rook er heerlijk. Je kreeg gelijk trek in al het lekkers. 

Ljubljanski Grad

Ljubljanski Grad is het kasteel boven op de berg. Wij zijn hierheen gelopen, dit gaat via een steil pad en is best vermoeiend, maar geloof me, het is het allemaal waard. Het uitzicht wat je hebt is prachtig. Je ziet de hele stad. Het kasteel is leuk om van dichtbij te zien, maar om de toren te beklimmen moet je betalen. Dit hebben wij niet gedaan. Je ziet de stad namelijk ook vanaf andere delen van het kasteel waar je gewoon gratis kan komen. Als je in Ljubljana komt is dit zeker iets wat je niet mag missen. Vanaf het Congresplein genomen, hier had je mooi uitzicht op het hele kasteel. 


De mooie straatjes

In Ljubljana heb je niet echt hele grote en bekende bezienswaardigheden, maar je hebt ze wel. Het zijn heel veel, onbekende maar prachtige gebouwen. Ik heb in deze stad geen enkel lelijk gebouw gezien. Daarom is het zo heerlijk om gewoon door de straten van Ljubljana te lopen, te verdwalen, te genieten en nogmaals de sfeer te proeven. Ook op de 'gewone' gebouwen zitten genoeg mooie versieringen. Waar je zeker even langs moet lopen is de brug met de sleutels, waarop allemaal vreemde beelden staan en de drakenbrug. De draak is het symbool van de stad en mag je natuurlijk niet missen. 
Loop ook een stukje door de straten, langs de rivier, waarlangs allemaal leuk en schattige gebouwen staan. (waarschuwing: veel foto's hieronder ;) ) 

De Ljubljanica

De Ljubljanica


Een van de gekke beelden op de sleutelbrug. 

Sleutelbrug 

Drakenbrug 

Gewoon een stukje lopen en je komt dit soort mooie gebouwen tegen 

Rood kerkje 


Gezellige pleintjes

In Ljubljana kom je best veel pleintjes tegen, allemaal even mooi en gezellig. Onder het Congresplein zit een parkeerplaats waar je je auto goedkoop kunt parkeren en erboven zie je alleen maar mooie gebouwen. Je loopt verder, richting de winkelstraten en komt uit bij een nieuw plein, met alleen maar mooie gebouwen. Overal om je heen is het mooi en overal staan kraampjes met overheerlijk ijs, wat je natuurlijk ook even moet proeven. 

Congresplein, met uitzicht op het kasteel. 

Congresplein 

Van een stad waar ik niets van verwachtte, naar een stad dat mijn hart stal. Ljubljana, je verraste me, je was geweldig en ik mis je. Na een dag heb je alles gezien, maar volgens mij kan ik in deze stad dagen lang dwalen en gewoon genieten. 

Ben jij ooit al eens in Ljubljana geweest? Alle foto's in dit artikel zijn zelf gemaakt

13 opmerkingen:

 1. Ik hou er zó van om door onbekende steden te dwalen en nieuwe dingen te ontdekken :)!

  Het ziet er allemaal prachtig uit op de foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik ben er ook dol op! Ook gewoon in Nederland, nergens aan denken, ronddwalen en genieten, heerlijk! Hopelijk kan dat volgende week als ik weer weg ben ook even :)

   Verwijderen
 2. Dit lijkt mij een zo'n mooie stad! (volgens mij klopt die zin niet helemaal)...
  Het ziet er heel er mooi uit, alleen al op de plaatjes!

  Oh en tip, als je op je profiel klikt is je testblog openbaar voor iedereen. Die kan je het beste even op privé zetten!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, dat heb ik nooit geweten, dat je dat op privé kon zetten, ga ik wel even doen, want is een beetje een onzin blog :')

   Bedankt voor je reactie! Het is echt een mooie stad :)

   Verwijderen
 3. Wat leuk! Om heel eerlijk te zijn leek Ljubjana mij een best wel saaie stad. Maar na jou artikel lijkt het mij een leuke stad die de moeite waard is!
  Haha, ik heb ook struggles met hoe je het nu uitspreekt. :')

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oké, ik heb het opgezocht, en sprak het verkeerd uit :').

   http://nl.forvo.com/word/ljubljana/

   Verwijderen
  2. Haha, mijn uitspraak klopte kennelijk wel zo ongeveer. Het leek mij altijd een beetje mwah, maar ik vond het leuk en de sfeer is leuk, na een dag heb je het wel gezien, alleen omdat ik gewoon van dwalen in steden hou denk ik dat ik me hier nog wel een paar dagen zou kunnen vermaken, door gewoon rond te dwalen en niks nuttigs te doen xd

   Verwijderen
 4. Leuk om te lezen en mooie foto's. Eigenlijk helemaal geen idee wat er te doen zou zijn in die stad.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha dat had ik ook! Als je er ooit komt moet je er gewoon heen gaan zonder duidelijk plan, dan is het het leukste!

   Verwijderen
 5. Wat een heerlijke fotos c: ik wil!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ljubljana is zoooo leuk en mooi. en je kan er lekker eten :D

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eten heb ik daar helaas niet gedaan, maar het eten op die markten rook echt lekker en in de rest van Slovenië kon je ook super eten, dus ik geloof het best inderdaad!

   Verwijderen

Reacties