Menu

maandag 9 juni 2014

Venetië, love it or hate it


Het is lang geleden dat ik er was, maar wat ik me ervan herinner is zo negatief, dat ik me niet kan voorstellen dat het reëel is. Je hoort altijd al: Venetië love it or hate it. Maar mijn beeld is te vertekend denk ik....
Ik was hier vijf jaar terug, in 2009 en toen was ik 13. Ik herinner mij niet alles meer, maar dit is wat ik mij wel herinner.

Drukte. Overal waar je keek zag je mensen. En dan vooral van die Japanners en Chinezen die OVERAL foto's van maken. Gewoon letterlijk van elke straatsteen. Ik weet nog dat ik samen met mijn ouders op het San Marco plein stond en gewoon niet wist waar je kijken moest, als je even geen Chinezen met enorme camera's wilde zien.

Verder herinner ik mij het geld dat ze vroegen voor 1 cola. Gewoon acht euro! Ik vond dat zo belachelijk. Maar ja, wat wil je als je op het beroemde plein, midden in Venetië staat!? Varen met een gondel leek mij wel een super ervaring, maar ook dat was echt belachelijk duur en er stond gewoon een enorme file aan gondels. Tja, ook niet zo aantrekkelijk eigenlijk.

En dan had je ook nog die stank en viezigheid. Er lag vrij veel rommel overal, ook in de sloot langs de toch wel schattige straatjes. En zeewater, in de volle zon, met rommel, ruikt niet altijd even lekker.

Maar toch denk ik dat ik een vertekend beeld heb bij Venetië. Ik wil gewoon niet geloven dat ik deze stad helemaal niks vond. Zoals ik al zei was  het vijf jaar terug en toen was ik 13, vond ik steden bezoeken niet zo boeiend en ging ik mee met mijn ouders (die steden niet bezoeken op de manier die ik zou willen). Het ziet er zo mooi uit als ik foto's van andere zie. Daarom wil ik toch een keer terug. Terug, om te kijken of mijn beeld klopt, of juist helemaal niet. Maar dan buiten het hoogseizoen, zodat het minder druk is en minder warm. Deze stad verdiend een tweede kans. Maar waarom dan?


Allereerst voor de beroemde Canal Grande, oftewel de 'hoofdweg' van Venetië. Ik weet nog dat wij hierover zijn gevaren met een soort bootbus, maar echt veel heb ik hiervan niet opgeslagen en ik heb ook de mooie gebouwen aan de kant niet echt bekeken. Ik had mijn ogen niet open voor het moois, maar aan deze foto te zien is dit stuk Venetië wel mooi. Zeker een reden om de stad nog eens te bezoeken. 


Het San Marco plein is voor mij een tweede redenen. Hoewel deze super toeristisch is en er de vorige keer zo enorm veel Chinezen en Japanners en weet ik het wat voor mensen waren, wil ik dit weer zien. Het is een beroemd plein en het gebouw op de foto ziet er super mooi uit. Het enige wat ik nog weet is dat het bij dit gebouw zo druk was, dat wij heel snel doorliepen. Buiten het hoogseizoen is dit hopelijk iets minder en is het zeker de moeite waard. En na een bezoek aan meerdere grote steden en toeristische plekken heb ik ook geleerd om te kunnen genieten en de drukte te negeren. Ponte Chiodo, de enige brug zonder leuning een Venetië. Een minder bekende bezienswaardigheid, maar alsnog de moeite waard. Het lijkt me leuk om deze wijk te verkennen en een kijkje te nemen bij de enige brug, zonder leuning! Het ligt in de wijk Cannaregio, wat heel leuk schijnt te zijn, maar vooral ook wat rustiger en minder toeristisch, wat mij gelijk aanspreekt. 
Verder lijkt het me heerlijk om gewoon te genieten van alle kleine, smalle, schattige straatjes, met bruggen en leuke verstopte plekken. Als je meerdere dagen gaat heb je volgens mij genoeg tijd om heerlijk te verdwalen in deze drukke stad, die ook rustige plekken kent. 

Maar oké, had ik dan vijf jaar terug geen enkele leuke ervaring met Venetië? Jawel. Wij hadden een ticket waarmee je met een boot ook naar twee andere eilandjes kon, vlakbij Venetië; Burano en Murano. Wij gingen naar Burano. Het was hier rustig, je had gekleurde huisjes en het was echt prachtig!  Ook wel een reden om terug te gaan. En dat ik Murano niet gezien heb vind ik ook heel jammer, dat leek mij namelijk ook heel leuk.

Burano, snap je mijn liefde hiervoor al? 

Murano, ziet er ook best leuk uit toch?

De duiven die je overal zag en die iedereen voerde vond ik ook best grappig om te zien. Op de Dam in Amsterdam denk je soms dat je veel duiven ziet, maar Venetië wordt overspoeld door duiven.

Misschien nog 1 praktische tip voor als je naar Venetië gaat: je hebt van die bootbussen, deze zijn gratis en hiermee vaar je over de 'hoofdweg', ideaal om Venetië ook vanaf het water zelf te zien!

Het kan natuurlijk zijn dat ik gewoon geen Venetië mens ben, je kan namelijk niet elke stad leuk vinden. Maar dit soort steden vind ik normaal juist altijd leuk, dus ik hoop het binnenkort te ontdekken. Misschien veranderd mijn hate wel in love, of blijft het gewoon een vreselijke stad, net zoals ik het mij herinner.

Ben jij al eens in Venetië geweest? Wat vond jij er van?

9 opmerkingen:

 1. Ik ben zo'n drie jaar geleden in Venetië geweest, op de dag dat wij gingen was het helaas ontzettend aan het hagelen waardoor we maar weer snel weg zijn gegaan. De prijzen waren inderdaad echt belachelijk hoog! Maar Venetië is een ontzettend mooie stad om te zien en ik zou graag een keer terug willen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is echt zonde! Dan kun je sowieso niet echt de stad op een goede manier bekijken, want daar heb je vaak helemaal geen zin meer in. Ik wil ook terug, maar dan dus om te kijken of ik het echt zo vreselijk vind ;) Denk het niet!

   Verwijderen
 2. Ik wil ook altijd nog naar Venetië! Ik ben al 4x in Italië geweest (2x @ Caldonazzo en 2x @ Gardameer) en het kwam er steeds niet van. Leuke post verder! Geeft mij weer ideeën om weer heen te gaan!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Italië is echt een geweldig land, ik heb helaas maar twee plekken gezien (Rimini, Cavallino (uitvalbasis voor oa Venetië) en San Marino, maar dat is eigenlijk een apart land. Gardameer lijkt mij ook geweldig!

   Verwijderen
 3. Venetië is inderdaad zo ontzettend mooi! Ben er vorige maand geweest en wil nu alweer terug. Leuke blog heb je trouwens, krijg echt een zomergevoel haha!
  http://maketodayamazingblog.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje!
   Fijn om te horen dat je het leuk vond! Geeft mij ook het idee dat het de moeite waard is om terug te gaan en mijn mening bij te stellen

   Verwijderen
 4. Leuk! Het lijkt mij ontzettend leuk om een keertje (een dag) naar Venetië te gaan, gewoon alleen al 'om er een keer geweest te zijn' ;). Maar ik hoor inderdaad wel gemengde berichten, de een vond het prachtig en de ander vond het overrated en overspoeld door toeristen. Maar ik zou het graag zelf eens willen bekijken! En Wauw, Burano & Murano <3! Weer iets nieuws voor mijn reislijst, echt heel gaaf!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, en ik vind je menubalk heel mooi!

   Verwijderen
  2. Ja inderdaad! Ik heb dus tegen veel gezegd dat het niet zo geweldig is, maar wel nog graag terug wil, maar ik hoor van sommige dat het echt geweldig is, maar ook van heel veel dat het echt tegenvalt en zoals jij zegt overspoeld is! Ziet er leuk uit he? Murano en Burano :)

   En dankje!

   Verwijderen

Reacties