Menu

donderdag 14 augustus 2014

Tien tips voor een zorgeloze vakantie


Op vakantie gaan zou eigenlijk gewoon alleen maar leuk moeten zijn, maar niets is minder waar. Het levert vaak de nodige stress op. Hier tien tips die dit kunnen voorkomen.1. Regel je paspoort / Identiteitskaart

Dit is heel voor de hand liggend, maar hoe vaak hoor je niet dat je er op vakantie achter komt dat je id verlopen is? Of het ergste; je mag niet mee met je vlucht omdat je paspoort niet meer geldig is. Controleer daarom van te voren altijd hoe lang je paspoort of id nog geldig is. Kijk ook of dit lang genoeg is! In sommige landen is het namelijk verplicht om een paspoort te hebben dat nog minimaal een half jaar geldig is.
Reis je met een id kaart? Controleer van te voren of dit wel voldoende is voor jouw bestemming.

2. Regel je visum

In Europa is het handig dat we de grenzen open hebben gegooid, je hebt geen visum nodig. Reis je buiten Europa? Kijk of je een visum nodig hebt. Voor sommige landen is dit verplicht om van te voren te regelen en bij sommige landen kan het op het vliegveld nog, of krijg je daar een visa on arrival. Weet dit van te voren en voorkom de stress.

3. Haal inentingen

Zoek op welke inentingen je nodig hebt voor jouw bestemming en vraag het ook! Je hebt een inentingenboekje en daarin staat precies welke je gehad hebt. Bespreek welke inentingen jij nodig hebt met je huisarts / het ggz, voor jouw reis. Dan kom je niet met ziektes etc. te zitten tijdens je vakantie waar je niet op zit te wachten. Doe dit ruim van te voren en niet pas een week van te voren, dat veroorzaakt namelijk onnodig veel stress.

4. Zorg dat je bankpas in orde is 

Tegenwoordig heb je bankpassen waarmee je overal ter wereld kunt pinnen, dankzij Meastro. Toch is het handig om te kijken of je met jouw pas geld kan pinnen in Thailand al je daarheen gaat. Bij sommige banken moet je die functie namelijk 'aanzetten'. Je voorkomt onverwachtse verrassingen en stress op je eerste dag als je dit geregeld heb. Neem sowieso altijd contant geld mee dat je daar kunt wisselen / uitgeven. Pinautomaten doen het niet altijd met je Nederlandse bankpasje.

5. Regel een creditcard

Dit ligt helemaal aan je bestemming, maar als je gaat backpacken en vooral hostels bezoekt of ter plekke wilt boeken is een creditcard een must. Regel dit van te voren. Als je een paar dagen voor vertrek een accommodatie wilt regelen en je ontdekt dat je geen creditcard hebt maar die eigenlijk wel nodig hebt, kun je hallo zeggen tegen de stress. Als je gewoon in Europa naar de camping gaat heb je een creditcard in principe niet nodig.

6. Vertrek op tijd 

Als je een vliegtuig moet halen is het niet slim om een uur van te voren te vertrekken onder het mom van; binnen drie kwartier ben je er toch. Stel je voor dat je in een file staat of je trein een enorme vertraging heeft, hallo vakantiestress. Je kan er beter drie uur te vroeg zijn, dan vijf minuten te laat. Neem gewoon het zekere voor het onzekere.

7. Regel je medicijnen etc.

Ga ruim van te voren naar de apotheek en regel je medicijnen, als je die nodig hebt. Niets is zo vervelend als je hoort: 'Over twee dagen ligt het klaar.' En je over twee dagen eigenlijk al op vakantie gaat. Ik heb dit zelf ook gehad; hallo stress en hallo allergie waar ik niks aan kan doen op vakantie. Gelukkig konden ze er spoed achter zetten, maar het levert wel onnodige stress op.

8. Zorg dat je bereikbaar bent

Ga met een opgeladen telefoon op reis, heb je prepaid zorg voor tegoed en bij een abonnement zorg je ervoor dat je weet hoe dat zit tijdens je reis in het buitenland. Stuur af en toe eens een bericht naar het thuisfront (vooral als je alleen reist). Dan weten zij dat alles goed gaat en mocht er iets gebeuren weten zij ook waar je voor het laatst geweest bent, of wanneer er in ieder geval nog niets aan de hand was. Heel handig, lijkt mij zo.

9. Reisverzekering 

Ik hoop dat je hem niet nodig hebt, maar het voorkomt zoveel stress als je er wel een hebt. Je komt met pech op de weg en je hebt geen verzekering; dat worden torenhoge kosten. En wat bij ziekte of diefstal? Als je verzekerd bent krijg je in ieder geval een deel vergoed, met dat idee ga je gelijk een stuk relaxter op vakantie, toch?

10. Pak je spullen op tijd 

Inpakken is niet mijn hobby, toch begin ik altijd ruim op tijd met lijstjes maken. Dan kun je namelijk eventueel nog spullen kopen. Ontdek je de avond van te voren dat je te kort onderbroeken hebt? Helaas, de winkel is waarschijnlijk al dicht en je zult het moeten doen met een onderbroek minder. (Fijn toch ;) ) Misschien mis je nog hele belangrijke dingen, wat voor veel stress zorgt, pak op tijd, zo kun je op tijd dingen kopen en weet je zeker dat je niet te laat komt voor het vliegtuig, omdat je alles op het laatste moment wilt doen.


Dit zijn mijn tips voor een zorgeloze vakantie. Sommige liggen misschien wat voor de hand, maar worden alsnog vaak vergeten, wat zorgt voor stress, stress en nog eens stress. En wat is er nou vervelender dan stress op je vakantie?

Wat zijn jouw tips voor een zorgeloze vakantie?

4 opmerkingen:

 1. Dat van op tijd vertrekken klopt zeker, maar.... toen ik een keer in Amerika was, verstreek mijn overstaptijd (ik vloog Amsterdam-Houston, Houston-Washington), waardoor ik mijn vliegtuig miste.. Ai ai... Niet mijn fout en het werd gelukkig netjes opgelost :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar kan je dan inderdaad niks aan doen! Dat soort pech is nooit leuk en om nou achterlijk lange overstap te regelen is ook niet altijd alles. Wat fijn dat het gewoon werd opgelost!

   Verwijderen
 2. Goede tips! Zorgen dat je bankpas in orde is is heel belangrijk, lijkt me echt heel vervelend als je er achterkomt dat je niets kan betalen, volgens mij kan je dit wel alsnog ter plekke regelen, alleen dan duurt dat nog een paar dagen volgens mij. Maar alsnog lijkt het me dan erg vervelend Heb mijn bankpas daarom een tijdje geleden maar op wereldwijd voor altijd gezet, haha ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, dat is handig! Die van mij staat volgens mij alleen op de eu, ik heb geen idee of ie al op wereldwijd staat, aangezien ik nog niet verder ben geweest (helaas)

   Verwijderen

Reacties